2010. október 30., szombat

A nagy "Zsanna-manna" és csokoládé desszert


Eljött az ősz, és újra itt vannak azok az alapanyagok, melyekkel érdemes sokat kísérletezni. Soroljam? Különböző aszalt gyümölcsök, szőlő, mogyoró, sütőtök, csicsóka, édesburgonya (batata), cékla, és a nagy kedvencem a birs, de erről majd később.  Talán a levesekkel kellene kezdeni ezeket az őszi bemutatókat, de már elkészült az egyik desszertem, ami ismeretségi körömben igen népszerű lett.
Különböző vásárokon, mindig jelenlévő és kapható zsanna-manna volt az ötletadó. A recept nem igazán fontos, mert mindenki szabadon ízesíthet, formázhat. A skála széles és valóban, próbálkozzon mindenki. Néhány támpontot azért adok: az aszalványt, ami lehet bármilyen gyümölcs (hiszen mégiscsak desszert), nálam aszalt szilva és aszalt sárgabarack „játszott”. Ízesítéshez, egy libanoni  Michelin csillagos szakács, „titkos” (most már, nem) őrölt és mindenféle keleti fűszerekkel ízesített magjait használtam fel, ennek is a desszerthez készült változatát. Azért még szükségünk van, némi jó minőségű csokoládéra (callebaut csokoládé), az íz és a díszítés végett. Rajta!


Nincsenek megjegyzések: