2010. december 25., szombat

Pikáns narancsos sütőtök krémleves pirított tökmaggal

 
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1 nagy krumpli
1 alma
1 fej hagyma
3 evőkanál méz
1-2 db narancs héja és leve
1,2 l húsleves
0,2 l tejszín
0.05 kg vaj
balzsamecet
só, bors, szerecsendió
friss kakukkfű
pirított tökmag (levesbetét)

 
Elkészítése:
   *A magoktól eltávolított tököt darabokra vágjuk, majd betesszük a sütőbe 180°C 45'-ig.
   *A hideg vajdarabra tesszük a finomra vágott hagymát, és lassú tűzön elkezdjük dinsztelni. Megszórjuk kakukkfűvel, és rácsorgatjuk a mézet.
   *A burgonyát és az almát megpucoljuk, apró darabokra vágjuk és rátesszük a hagymás alapunkra. Narancshéjat reszelünk rá, ízesítjük szerecsendióval, sóval, borssal. Húslevessel felengedjük, és hozzáadjuk a narancs kicsavart levét..
   *A megsült tök darabokat kanál segítségével a levesbe kaparjuk, és pár percig tovább forraljuk.
   *Majd bot mixerrel pürésítjük. Átszűrjük és tejszínnel gazdagítjuk.
   *Pirított tökmagokkal megszórjuk, és balzsamecetet csurgatunk a tetejére.
forrás: feróbá




3 megjegyzés:

Kriszta írta...

Nagyon jól néz ki!
Boldog Karácsonyt!

Bianka írta...

Igazán finom lehet

Vicuska írta...

Én teljesen más fűszerezést használtam a sütőtök levesemnél, ha itt lesz a szezonja, realizálom a pikantériája miatt ezt az aromásat! :)