2013. október 6., vasárnap

Sertésszűz bazsalikomos morzsával, grillezett újhagymával és fűszeres töltött burgonyával



HOZZÁVALÓK, 4 főre:
0,60 sertésszűz
Só, bors
Napraforgó olaj a sütéshez
12 db újhagyma
Bazsalikomos morzsa:
0,15 zsemlemorzsa
0,10 vaj
1 csokor bazsalikom
0,03 fenyőmag
0,05 parmezán
1 evőkanál dijoni mustár
1 gerezd zúzott fokhagyma
Só, fehér bors
Fűszeres töltött burgonya:
0,50 burgonya
0,05 vaj
2 db újhagyma
2 szál friss kakukkfű
0,05 magozott zöld olívabogyó
1 csokor vágott petrezselyem levél
só, fehér bors

ELKÉSZÍTÉS:
1. A sertésszűzeket sóval, borssal bedörzsöljük, majd felhevített olajban mindkét oldalát 4-5 percig sütjük. Ezután öntsük le az olajt róla, és tegyük egy 56 fokos sütőbe. Míg a többi hozzávalókkal elkészülünk, addig itt tartjuk melegen. Sütés után ez a hőfok elegendő arra, hogy a hús tökéletesen puha és szaftos legyen. Közben elkészítjük a hozzávaló morzsát.
2. A fenyőmagot serpenyőben nagy lángon megpirítjuk. Ahogy szép színes lesz, hozzáadjuk a felolvasztott vajat és a zsemlemorzsát. Ahogy kezd a morzsa pirulni, azonnal adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és az evőkanál dijoni mustárt. Tépkedjük bele a bazsalikom leveleket, szórjuk meg reszelt parmezánnal, majd ízesítsük sóval, borssal. Tegyük félre tálalásig.
3. A pucolt burgonyát vágjuk szabályos, nagyméretű kockára, és tegyük fel főzni. Ha a burgonya megpuhult, akkor hűtsük le, és egy kanál segítségével vájjuk ki a közepét. A kivájt burgonyát keverjük össze friss kakukkfűvel, sóval, borssal, magozott apróra vágott zöld olívabogyóval, vágott petrezselyem levéllel és a felkarikázott újhagymával. Töltelékünk, hogy ne legyen száraz, ezért vajat is keverjünk bele. Lazán keverjük össze, hogy ne püré legyen belőle, majd halmozzuk rá, a kivájt burgonyára, ezt az ízesített tölteléket. Tegyük sütőbe és 160 fokon süssük 5 percig, míg aranysárga nem lesz.
4. Süssük meg olíva olajon az újhagymákat, majd tálaljunk. Az egymás mellé helyezett sült újhagymákra tegyük a melegen tartott sertésszűzet, halmozzuk a tetejére a pirított bazsalikomos morzsát, és tegyük mellé köretként a fűszeres töltött burgonyát.
Foodafok

1 megjegyzés:

São Ribeiro írta...

Uma excelente receita a carne deve ter ficado deliciosa.
Apresentação esta de dar agua na boca
bj