2015. július 6., hétfő

Zerda (Kókusztejes-sáfrányos akácmézes rizs, rumos mazsolával)


A sáfrányhamisítókat a középkorban kivégezték. A virág bibéjének gyűjtése nagyon fáradságos munka, termesztése sem egyszerű, ezért rendkívül drága, értéke az aranyéval vetekszik. Hatásos lehet a szívinfarktus megelőzésében, krocetin nevű anyaga csökkenti a koleszterinszintet.

Hozzávalók 4 személyre:
0,15 rizs, 0,10 kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl kókusztej, 0,05 vaj 6 dl tej, 1 evőkanál sáfrányos szeklice, 0,10 mazsola, 0,05 fenyőmag, 1 dl rum, csipet só

A rizst tegyük egy szűrőbe, és folyó víz alatt alaposan öblítsük át. Egy edénybe öntsük bele a tejet, adjuk hozzá a csipet sót, a kristálycukrot, a sáfrányt, a vaníliás cukrot és az alaposan lecsöpögtetett rizst. Ezután forraljuk fel, majd vegyük takaréklángra, és lefedve, szép lassan főzzük puhára a rizst. Főzés közben többször keverjük meg.
A fenyőmagot serpenyőben, takaréklángon, állandó keverés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg, a mazsolát áztassuk be rumba. A tejberizs tetejét megszórjuk pirított fenyőmaggal és rumos mazsolával.

Foodafok


Nincsenek megjegyzések: