Ezt
a desszertet, szerelmes pároknak ajánlom, miközben Tündérországban járnak.
"A
nőket a szerelem nem csak érdekessé teszi, hanem meg is szépíti. A nő akkor
szép igazán, ha boldog, és akkor boldog, ha érzi hogy szeretik."
Hozzávalók
4 személyre:
0,30 liszt, 0,10 vaj, 5 db tojás sárgája, 0,05 porcukor, 0,5 dl
fehérbor, csipet só. Tojáslikőr hab: 8 db tojássárgája, 4 dl tej, 1 dl
tojáslikőr, 15 dkg cukor, 10 db zselatinlap, 1 kávéskanál vaníliás cukor, 0,25
tejszínhab
A
lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk az összes hozzávalót, és
hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Majd csomagoljuk be, és 15 percre tegyük
hűtőbe. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd vágjuk
hosszú, ujjnyi vastagságú csíkokra, párszor sodorjuk át, hogy henger alakú
csíkot kapjunk. Egy csíkot tekerjünk fel egy nagyobb méretű hengerre, majd
forró olajban, süssük szép aranysárgára.
A
zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatunk. A tojások sárgáját habosra
keverjük cukorral. A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, s ha már majdnem
forr, egy merőkanálnyit ebből lassan a cukros tojásba öntünk, folyamatos
keverés mellett, majd még egyet. Ezt lassan visszatöltjük a langyos tejbe,
folyamatos keverés mellett. Mindezt addig, míg a krém be nem sűrűsödik. A
megduzzadt zselatinlapokat kinyomkodjuk, a forró tojáskrémbe keverjük. Hagyjuk
kihűlni. Amikor már kezd megdermedni, belekeverjük a nem túl kemény habbá vert
tejszín egyharmadát, majd ha fellazult a krém, a másik kétharmadot, vigyázva nehogy
összetörjön. Habzsákba tesszük, majd a kisült fánk hengereket megtöltjük.
Tálaláskor porcukorral megszórjuk, gyümölccsel díszítjük.
Tipp,
infó: Hólyagos a tészta nem csak az élesztőtől lehet. A hólyagok gázbuborékok,
amik bennmaradnak a glutén szálak közt, ha jó magas a glutén tartalma a
lisztnek. A dagasztás közben jól beledolgozott levegőtől is lehet hólyagos a
tésztánk.
Foodafok
1 megjegyzés:
Különleges, finom és csábító! :)
Megjegyzés küldése