Könyvek


Aki elmélkedés nélkül olvas, olyan, mintha emésztés nélkül enne.
(Edmond Burke 1729-1797 brit politikus)
 
Itt azokat a könyveket szeretném bemutatni, melyeket mindig szívesen leveszek a polcról, és olvasom, akár többször is. Természetesen, csak a szakmával kapcsolatos könyveket mutatom be. Ezek közt, nem csak recept gyűjtemény található, hanem útleírásokkal tarkított íz utazások is.

A könyvek - bebalzsamozott agyak.
(Christian N. Bovee XX. századi szerző)



Ezt a könyvet, Főnököm ajánlására kezdtem olvasni. A „kollégát” már ismertem a neten való kutakodás által. A róla szóló világkörüli útleírást, melyet egy utazásra szakosodott televízió vetített, szintén láttam. Tetszett. Úgy gondoltam, semmit sem vesztek vele, ha megveszem a könyvet, és majd ha időm engedi, akkor elolvasom. Hamarabb került erre sor, mint ahogy én azt gondoltam volna. Építkezéssel kapcsolatos hivatalos ügyintézésre voltam „meghívva”, az Elektromos Művekhez. Éreztem, hogy hosszú lesz a sor, ezért aztán honom alá vágtam a könyvet, és már mentem is leszakítani a sorszámot. Rögtön láttam, hogy két óra zavartalan olvasás fog következni. Már a második lap után, mosolyra görbült a szám, amely minden egyes elolvasott lap után, egyre hangosabb nevetéssé fajult. Később a hangossá vált röhögés már-már kellemetlen volt egy ilyen „szakrális” helyen. De megérte! A könyvet, természetesen nem a sorban állás alatt olvastam el, de napokon belül a hamar végére jutottam. Ebben a könyvben, minden szakács és vendéglátós egy kicsit magára ismer, mert valóban így, és ehhez hasonlóan zajlik az életünk ebben a szakmában. Ajánlom mindenkinek.

„Miért ne együnk halat hétfőn? Mi a baj a hollandi mártással? Mitől mennek tönkre a műkedvelő tulajok? Hogyan főzzünk úgy, mint a nagyok? Mitől profi egy séf? Anthony Bourdain világszerte bestsellerré vált könyve egyszerre vendéglátó ipari oknyomozás, önéletrajz, krimi és receptkönyv, amelyben - sok egyéb mellett - a fenti kérdésekre is választ kapunk. De mi is ez a könyv? Háromszázhetven oldalnyi professzionális szakácsművészet, káromkodás, tesztoszteron és narkó. Kalandfilm konyháról konyhára. Túlélőkalauz étterembe járóknak. Tisztelgés a vendéglátás zsoldosai előtt, akiknek mindig csak egy dobása van: a következő. Ha elképzeli az éttermet, ahol a konyhán Jack Kerouac, Quentin Tarantino, Hunter Thompson és Tom Wolfe készíti önnek a vacsorát, megtudja, miről is szól ez a könyv.” - libri

ooOOoo

Ha van egy kis pénzem, könyvet veszek. Ha marad valami, élelmet és ruhát.
(Desiderius Erasmus (1466-1536) holland filozófus)


Dobos C. József életéről, aki minden idők egyik legnagyobb cukrásza, gasztronómusa, a magyar cukrászipar egyik megteremtője. Hírnevét fémjelzi, hogy a világban a neve a legismertebb magyarok között szerepel, s egyik leghíresebb alkotását, a Dobos-tortát pedig szinte minden országban készítik - sajnos legtöbbször nem az eredeti receptura szerint. Dohos József régi cukrászcsalád sarja, dédapja II. Rákóczi Ferenc fejedelem szerencsi kastélyában volt szakács- és cukrászmester, maga pedig az Andrássy grófoknál szolgált cukrászmesterként. Itt tanulta ki a szakma csínját-bínját. Sokan azt hiszik, „csak" cukrász, pedig ő sokkal több volt: gasztronómus! Tizennégy, németül íródott és megjelent könyve mellett a Magyar-Franczia Szakácskönyv a legjelentősebb, a mai napig is talán a legjobb, leghasználhatóbb XIX. századi szakácskönyv! Fiatalon már csemegekereskedést nyitott Budapesten, számos újításával (tüsszentőpor, üveges vadpástétom fűszerkeverék, pezsgőben érlelt gorgonzola sajt stb.) elképesztő feltűnést keltett. Üzletében a kor szokásainak megfelelően nemcsak az akkortájt szokásos süteményeket, hanem saját készítésű édességeket is árusított, részben ottani fogyasztásra, részben pedig elvitelre. Sőt, akár több száz fős rendezvényekre, fogadásokra is vállalt megrendeléseket. 1884-ben Dohos C. József feltalálta a később róla elnevezett Dobostortát, amely hamarosan az egész országban, sőt külföldön is igen népszerű lett. Az első Budapesti Országos Általános Kiállításon önálló pavilont nyitott az akkori Városligetben és itt rukkolt elő a Dobos-tortával. A pavilont maga Erzsébet királyné és Ferenc József is meglátogatta és megkóstolta elsők között a gyorsan elhíresült édességet. Ekkor nevezte ki Dobost Császári és Királyi Udvari Szállítónak. Wekerle Ferencről jegyezték fel, hogy amikor fizetésére került sor, nagyot sóhajtva jegyezte meg: „No, ez a finomság nem a magamfajta szegény pénzügyminiszternek való!" Néhány európai nagyvárosban a Dobos-torta egyszeriben a fogadások, ünnepségek terített asztalainak szenzációja lett, melyet frissen küldtek Pestről, magától a cukrászmestertől. Dobos speciális fadobozokat készíttetett a tortáknak, hogy szállítás közben ne sérüljenek meg. Dupla, ónozott falú jégládában, társzekéren került a finomság akár Grazba, Bécsbe, Kassára. Hogy mi volt a Dobos-torta varázsa? Miért volt olyan népszerű akkoriban? Íme a titok. 1884 táján, tehát a XIX. század végén főként a főzött krémekkel, cukor- és tejhabokkal töltött torták divatja hódított, melyek többnyire emeletesek és agyoncicomázottak voltak. Akkor még, a ma már oly elterjedt vajkrémet nem ismerték, ezért az újdonság erejével hatott. Igazi különlegességnek számított a kakaóvajjal készült selymes krém és az egyszerű, puritán, mégis izgalmas megjelenése. Hatalmas sikerének köszönhetően szinte minden cukrászdában követelték a vendégek a Dobos-tortát, de kevés cukrász tudta megfejteni a torta titkát, receptjét, a vajkrémet. Az utánzatok meg sem közelítették az eredeti tortát. 1906-ban Dobos azonban nyugalomba vonult és nagylelkű gesztusként szabad felhasználásra átadta a budapesti cukrász ipartestületnek az addig szigorúan őrzött Dobos-torta receptjét. Maga Dobos is több recepturát készített - ő ezt tartotta a legjobbnak. Van, aki a krémbe kevés rumot is tesz, vagy kihagyja a kakaóvajat stb., de a Dobos-tortát soha ne készítsük margarinnal! Éliás Tibor A Dobos Édesség Múzeum alapítója, gyűjtője, „Ízrestaurátor" - libri

ooOOoo


Curtiusra gondolok, a Rómában élt német archeológusra. Élete utolsó napján meglátogatta egy diákja (mint Goethe Faustját - emlékszem én, nyomorult könyvmoly), és megkérdezte, hogyan tanuljon archeológiát. "Olvasson, fiatalember, olvasson sokat! Az ember csak azt látja, amit már tud" - mondta Curtius.



Ez a kézikönyv, egy önmagában álló lexikon, általános szakmai ismereteket közvetít az olvasóknak. A világ több országában 25 kiadásban jelent már meg. Ez a lexikon szállodák, panziók, vendéglátó egységei, éttermek, vendéglők számára készült. De természetesen a világkonyha remekeit, különlegességeit vagy egyszerűbb ételeit megismerni kívánók, azok elkészítését maguk is megpróbálók számára ugyancsak egyedülálló összefoglalót jelent. Szakmai kézikönyv mindazoknak, akik felszolgálóként, konyhafőnökként, szakácsként dolgoznak, és azok számára is, akik különböző szinteken végzik tanulmányikat annak érdekében, hogy e területek valamelyikén dolgozhassanak. A lexikon egy igen jól kialakított rendszerbe foglalt ismereteket ad. Úgy gondolom, hogy mindazok, akiknek sikerül ezt a könyvet megszerezniük, azok sok olyan ismerettel gazdagodnak és számtalan olyan ötletet merítenek, amiért érdemes lesz gyakorta lapozgatni, olvasgatni. Sajnos a könyv ebben a formátumban nehezen beszerezhető, és a magyar és más nyelven készített másolatok, sajnos nem ütik meg azt a mércét amit ez akönyv megkívánna. Viszont a sok magyar próbálkozásból az egyiket nyugodt szívvel ajánlanám, hiszen én is megszereztem. Ehez kellett, a szerzővel való régóta tartó ismeretségem, minek hála, az igen kis példányszámú könyvet, barátságunknak köszönhetően átvehettem. Ez a magyar fordítás, 3 részes könyvben látott napvilágot, melyet Hetényi Károly több éves áldásos munkájának gyümölcse. Köszönettel tartozunk neki, hiszen ezt a "szintet" magyar nyelven, csak az ő kiadása üti meg.

ooOOoo

Az új könyvekben az a rossz, hogy akadályozzák a régiek olvasását.
(Joseph Joubert (1754-1824) francia esszéista)


Rudolf Steiner - A táplálkozásról
Tekintettel a már meglévő antropozófiai, táplálkozási irodalomra, bővebb elméleti fejtegetések nem szükségesek ebben a témában. A következőkben leírtaknak csupán az a célja, hogy Rudolf Steiner különféle, a táplálkozásra vonatkozó utalásait összefoglalva felhasználjuk a gyakorlati tumor-terápiában. ... Előre kell bocsátani azt, hogy dr. Steiner sohasem lépett fel agitálva egy bizonyos táplálkozási rend érdekében. A kérdéses táplálékok hatásait tiszta objektivitással, szellemtudományos megismerése alapján ismertette, és az egyén belátására bízta, hogy kiválassza a neki megfelelő táplálékot.

ooOOoo

A bestseller egy közepes képességnek emelt aranyozott síremlék.
(Logan Pearsal Smith (1865-1946) amerikai író)



Szendi Gábor - Paeolit táplálkozás
Sokan gondoljuk azt, hogy a gyereknek kenyeret enni kell, a gyereknek tejet inni kell, hogy egészséges felnőtt váljon belőle... Vajon így van ez? Szemünk fénye, a gyermek. Mivel gyermekeink jólétét sokszor önmagunk jóléte elé helyezzük, hajlamosak vagyunk józan belátásunk ellenére elhinni azokat a reklámszlogeneket, amelyek előírják számunkra, melyek azok az ételek, amelyekkel biztosítanunk kell gyermekünk megfelelő fejlődését. Amennyiben felelősen gondolkodó szülőknek tartjuk magunkat.
Pedig épp akkor tarthatjuk magunkat annak, ha nem követjük vakon ezeket a tanácsokat, hanem megértjük a régi-új táplálkozási elvek üzenetét. Az élelmiszeripar eladni akar, a média fizetett reklámokat közvetít, a dietetikusok és orvosok többsége pedig követi a felülről diktált, mára csődöt mondott táplálkozási elveket.
"A táplálkozásról szóló könyvek vezérfonala általában két szál szokott lenni. Az egyik, hogy adottnak veszik a nyugati ember mára kialakult étrendjét, a másik, hogy ezen belül próbálnak meg olyan új arányokat javasolni, amelyek az átlag étrendhez képest egészségesebbnek tűnnek. Ez meglehetősen könnyű is, hiszen a ma uralkodó táplálkozási szokások mellett a lakosság 50-60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.
Szendi Gábor könyve, a Paleolit táplálkozás szakít ezzel a rövidlátó dietetikai szemlélettel és evolúciós vizsgálódásokkal közelíti meg az optimális humán étrendet." - Libri -

ooOOoo

Ennek a könyvnek túl távol vannak egymástól a borítói.
(Ambrose Bierce (1842-1914) amerikai újságíró, író)


Váncsa István - Lakoma
Váncsa István Lakoma című sorozata, melynek első kötete most jelent meg, a mediterrán konyha jellegzetességeivel foglalkozik – azzal az alapvetéssel, hogy mediterrán konyha pedig nincs. Van viszont görög konyha, toszkán konyha, calabria-i konyha, provence-i konyha, katalán konyha, madeira-i konyha – s hogy ezekben mégis van-e közös, s ha van, akkor az milyen abszurd és kalandos úton jutott el egyik konyhából a másikba, egyáltalán miért pont oda, azért-e, mert valamely királylány férjhez ment, vagy mert egy királynő ráunt a fokhagymára, és egyáltalán mi van, ha a máltai lovagrend nem engedi, hogy a nép nyulat egyen; nos, ezeket a kérdéseket firtatja elemi kíváncsisággal Váncsa István most induló Lakoma című sorozatában, miközben különlegesen finom és ínycsiklandó receptek garmadáját szórja a tőle megszokott lenyűgöző, fölöttébb szórakoztató stílusban az olvasó elé. A könyv (akár a szerző előző szakácskönyve, amelyből már csaknem harmincezer példány fogyott, és séfek, éttermek is főznek belőle) nem csupán jól használható szakácskönyv, egyszersmind fölöttébb élvezetes olvasmány, kevéssé ismert kulturális, gasztronómiatörténeti érdekességek szórakoztató tárháza, lényege a teljesen egyedi, szubjektív, szellemes-míves irodalmi szöveg.

ooOOoo

Az olvasás úriembert csinált Don Quijotéból, de hogy elhitte, amit olvasott, az őrültté tette.
(George Bernard Shaw (1886-1950) ír színpadi szerző és kritikus)


Hervé This - A tökéletes ebéd
(Bevezetés a molekuláris gasztronómiába)
A molekuláris gasztronómia meglehetősen komolyan hangzik, pedig egyszerűen csak a főzésről szól; és arról, hogy módszeresen gondolkodunk a felhasznált anyagokról és főzés technológiájáról - vallja Hervé This, az új szemléletű konyhaművészet egyik megálmodója. A tökéletes ebéd egy ötfogásos, viszonylag egyszerű ételekből álló menü elkészítésén vezet minket keresztül, közben pedig számtalan apró trükköt ismerhetünk meg, amelyekkel nemcsak egy báránysült, hanem akár egy szimpla főtt tojás is sokkal finomabb lesz. This sorra dönti meg a főzés dogmáit: érdeklődve elemzi a nemzedékeken át örökölt, sosem vitatott konyhai fogásokat, s rávilágít, hogy a megszokott, hétköznapi módszerek gyakran teljesen értelmetlenek. Összegyűjti, módszeresen elemzi, és gyakran megcáfolja e hiedelmeket - közben pedig főz, csak éppen másképp, s erről jókedvűen és jóízűen beszél. A tökéletes ebéd az első kötet az Akadémiai Kiadó új Konyhatudomány című sorozatában, amely érthetően, élvezetesen ismerteti meg az olvasót a főzés folyamataival. (Libri)

ooOOoo